Както в Германия със сателит ще дебнат камионите С камери

...
 
Както в Германия със сателит ще дебнат камионите С камери
Коментари Харесай

Камери и патрулки следят за винетки

  Както в Германия със спътник ще дебнат камионите
С камери и полицейски постове ще се следи дали водачите заплащат пътните си такси след въвеждането на тол системата у нас. За леките коли остават винетките, а за тежкотоварните са таксите. Винетните стикери стават електронни, само че цените им се резервират.

Дали са купени винетките, ще откриват специфични камери, инсталирани на рампи. Информация ще се подава в действително време към надзорен център. Така в случай че данните на колата не са в системата, водачът ще бъде санкциониран, само че единствено в случай че го спре патрулка. В контрола с изключение на Пътна полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), осведоми Нова телевизия.

Покупката на електронната винетка ще наподобява на покупка на самолетен билет. В специфични автомати водачите ще вкарват регистрационния номер на колата и стремежи интервал. След това ще заплащат кеш или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване, разяснява Борис Марков, представител на компанията, която ще построява системата. Винетки ще могат да бъдат купени и в пощите или онлайн от страницата на АПИ.

С въвеждането на тол системата е допустимо пътните такси за тежкотоварните коли да скочат 6 - 7 пъти. След няколко месеца се чака камионите да заплащат не винетки, а за изминато разстояние, с цел да се движат по републиканската пътна мрежа.

Шофьорите на камиони ще заплащат за изминати километри, а не за време, както до момента. Таксуването ще става посредством специфични устройства, инсталирани в кабината. Друга опция е да се употребяват маршрутни талони. Ще се употребяват главно сателитни устройства, всеки ще има право да ги закупи или да ги употребява чартърен, изясни Марков. Върху карта ще се пресъздава къде се намира камионът. Ще се пресмята изминатото разстояние и ще се начислява сметка, която превозвачът ще заплаща. От описаното по какъв начин ще работи тол таксуването у нас излиза наяве, че системата ще наподобява на немската- първата в света, която е основана на сателитно следене. За разлика от Гърция и Сърбия, в България бариери и гишета няма да има. У нас водачите ще бъдат сканирани от устройства на железни рампи. Затова е планувано през идващите месеци да стартира построяването на 100 тол портала, 100 пункта за засичане на тежести и габарити, също и на център за ръководство.

Очакванията са пътните такси за тежкотоварните коли да скочат 6 - 7 пъти. Сега винетка за ден за тях коства 23 лв.. С заплащането й тежкотоварните коли минават пътя от Калотина до Капитан Андреево. За съпоставяне в Сърбия от Ниш до Пирот за автомагистрала с дължина 90 км от януари се заплаща към 20 лв.. Маршрутите, които ще бъдат обхванати от тол системата, занапред ще се уточняват. Обхватът на таксуване ще се уголемява поетапно. Таксите ще бъдат съпоставими с равнищата на таксуване в прилежащи на България страни. По първичен проект системата ще обгръща 16 хиляди км от пътната мрежа.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР